„Street food” to pojęcie doskonale znane większości pasjonatów kulinariów, zwłaszcza kuchni świata. Osoby niezaznajomione z tym terminem mogą rozumieć je jako zbiorcze określenie potraw i przekąsek sprzedawanych na ulicach miast, często w food truckach, pawilonach, budkach i innych tego rodzaju obiektach. Ich cechą charakterystyczną jest swojska, prowizoryczna natura. Street foodu próżno szukać w luksusowych restauracjach, jednak jest on zdecydowanie wart dostrzeżenia i doceniania — przejawia się w nim kulinarny charakter danego miejsca oraz styl życia jego mieszkańców.
Street food — co to takiego i czym się charakteryzuje?
Street food to dania przygotowywane dość szybko, często sprzedawane w postaci już gotowej do zjedzenia. Tego rodzaju posiłki zwykle bazują na prostych przepisach i łatwych w obróbce składnikach, co umożliwia bieżące zaopatrywanie stoiska w kolejne porcje. Street food jest bowiem najczęściej przyrządzany bezpośrednio w miejscu sprzedaży — właściciele food trucka czy budki często urządzają w nich proste, ale funkcjonalne kuchnie, które doskonale sprawdzają się w przygotowywaniu takich dań.
Dania, które można zaliczyć do street foodu, znacząco różnią się w zależności od tego, o jakim rejonie świata mowa. Ten rodzaj posiłków czerpie inspiracje z tradycji kulinarnych danego miasta lub regionu, a także ze światowych trendów i powszechnie rozpoznawalnych dań. Oznacza to, że nawet w obrębie jednej aglomeracji można spotkać sprzedawców wielu rodzajów street foodów, zarówno tych o charakterze lokalnym, jak i globalnym.
Jakie dania można zaliczyć do street foodu?
Do street foodu zaliczyć można takie dania jak burgery, hot-dogi, wrapy czy kebaby. Choć jedzenie to nie ma polskich korzeni, w naszym kraju zostało spopularyzowane ze względu na łatwość produkcji, dostępność składników oraz popyt na szybko przyrządzane, niedrogie posiłki. W Japonii popularnym street foodem jest ramen, w Turcji — kebaby, a na Bliskim Wschodzie — pilaw, czyli potrawa na bazie ryżu z dodatkiem warzyw i mięsa. W wielu miastach na całym świecie często sprzedaje się także słodycze oraz gorące napoje na wynos.
Dlaczego warto poznawać street food?
Street food to coś więcej niż tylko uliczne jedzenie. To przejaw lokalnego stylu życia i preferencji mieszkańców. Próbowanie nowych dań z tej kategorii to świetny pomysł na odkrywanie nowych smaków i poznawanie kultur przez pryzmat ich kulinarnych gustów. Kosztowanie street foodów to kulinarna podróż w nowe rejony świata smaków — warto się w nią wybrać i samemu przekonać się, co ma on do zaoferowania.
Jeśli street food to Twoje klimaty i cenisz sobie oryginalną, ale i smaczną oraz wartościową kuchnię, koniecznie zajrzyj do lokali i food trucków spod szyldu Pasibus. W ofercie tej marki można znaleźć mnóstwo dań inspirowanych zachodnią kuchnią uliczną, takich jak burgery, tortille, frytki czy kulki serowe. Wszystkie dania dostępnie w lokalach Pasibus przygotowywane są ze świeżych, najwyższej jakości składników, dzięki czemu nie tylko smakują świetnie, ale i są pełnowartościowymi posiłkami na każdą porę dnia. Zajrzyj do restauracji i food trucków Pasibus i poznaj wyjątkowe burgery Łódź!
- Zewnętrzny materiał partnerski